Lenyűgöző színek Benq EX2780Q-T

A Benq hazai képviseletének a jóvoltából volt lehetőségem kipróbálni az egyik multimédiás nagyágyú monitorukat az EX2780Q-T-t.

SPECIFIKÁCIÓ

A képernyő 16:9 képarányú 27” IPS megjelenítő panel 2560×1440-es felbontással, természetesen LED megvilágítással.

5ms válaszidejű 144Hz-re képes és FreeSync technológiával is ellátta a gyártó.

Ami számunkra még fontos, hogy egy sztereó (2Wx2) hangrendszerrel is fel van szerelkezve a monitor, melyet egy 5W-os mélynyomó is kiegészít.

A menüt magyar nyelvre is beállíthatjuk, de további 17 nyelvet ismer.

Két darab v2.0 HDMI kimenettel továbbá egy Display v1.4 porttal és USB Type-C-vel van felszerelve.

KIBONTÁS ÉS ÖSSZESZERELÉS

A monitor érdekes barnás színvilággal kilóg a mai fekete esetleg fehér monitorok közül, de a Benq-ra jellemző, hogy szeretnek valami egyedi dizájnnal is kilógni a tömegből.

A talp minden része fém, ennek megfelelően rendkívül stabil és rendkívül jól tartja a nem könnyű monitort. Színében a monitor alsó részén lévő barna árnyalatot viseli.

A talpat két csavarral tudjuk a talphoz rögzíteni, ez után a monitorhoz kapott HDMI- és tápkábelt kell már csak csatlakoztatni.

A táp beépítésre került, ami nekem tetszett, mert nem szeretem a kábelbe integrált megoldásokat, cserébe viszont egy vastag kábelt kell elvezetnünk.

Külső és belső

A monitor nagyon vékony kávával rendelkezik, az alsó foglalja magába a hangszórókat és a távirányító infrájának a vevőjét.

A monitorhoz kapunk egy távirányítót is, mellyel minden funkciót elérhetünk. Kicsi, könnyű és egyszerű darab, de nem szokványos, hogy ilyesmit is kapunk a monitorunk mellé.

Hátul a monitor csatlakozóit találjuk, amik lefele néznek, illetve egy 5 irányú vezérlő gombot.

Elől a Benq logó alatt van egy görgő, amivel a hangerőt tudjuk azonnal állítani.

A monitor egyik tulajdonsága, hogy az USB porton keresztül akár laptophoz is csatlakoztathatjuk, amely ezen keresztül nem csak a képet, de a működéshez szükséges áramot is kaphatja.

Első bekapcsolásnál a menüt végig tanulmányozva örömmel láttam, hogy a magyar nyelv is támogatott, így érthetőbbek a menüpontok, bár nem túl bonyolult és átlátható a struktúrája.  

Ezután már csak a használat maradt. A monitoron van egy hdri gyors elérésű gomb, mellyel bármikor aktiválhatjuk, illetve a kívánt módra állíthatjuk a képet. A hdri gazdagabb teltebb képet biztosít, akár filmezéshez, fotószerkesztéshez vagy játékhoz.

A monitor sokoldalúsága a 144Hz és a Freesync- nek köszönhetően rendkívül nagy és mindezt kellemes 27”-os méretben kapjuk.

Nem tapasztaltam zavaró bevilágítást oldalról, a sötét jelenetek jól kivehetőek, játék közben nem esett szét soha a kép.

Bár ezek elvárhatók egy 100 ezer Forint feletti monitortól, de mindenképp fontos, hogy amit tud, azt nagyon tudja.

Nálam mindenképpen az ajánlott kategóriába sorolható az EX2780Q-T monitor.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .